Nieuws

Puratos introduceert breekbrood

10 1548 Marktberichten

001_food-image-BAK9048I01.jpg

Puratos heeft een nieuw concept op de markt gezet: ‘Breekbrood: brood om te delen’. De broden worden gemaakt met O-tentic Durum, op basis van natuurdesem.
 
O-tentic is een actief desem, waarmee het brood het aroma en de structuur krijgt dat kenmerkend is voor lange gisting. Het is E-nummer- en lactosevrij, is makkelijk toepasbaar vanwege de vier procent op bloemgewicht en er is geen extra verbetermiddel of gist nodig.

Puratos is inmiddels gestart met een landelijke campagne. Alle bedrijven die één of meer sterren hebben gewonnen tijdens de Bakker met Ster-wedstrijd krijgen een workshop voor twee personen in het Puratos Center for Bread Flavour. Daarnaast is er communicatie- en promotiemateriaal beschikbaar.
 

door Suzanne de Heer laatste update:3 mei 2012

Gerelateerde tags

10 reacties

 • # 1

  brood daar zit wat in

  een actief desem.......helemaal vol dus met enzymen! Geen verbetermiddel nodig, nee dat gebeurd al door de toegevoegde enzymen!

  Laat je er niet in luisen bakkers...die genetisch gemanupileerde enzymen is toch niet wat we willen?
 • # 2

  Peter

  @ "brood daar zit wat in"

  In bijna al mijn grondstoffen die ik gebruik in de bakkerij zitten enzymen.
  Ik kan uit je opmerkingen opmaken dat dat een kwalijke zaak is. Zou je ons kunnen vertellen waarom dat is en wat een alternatief zou zijn.

 • # 3

  schellebeest

  beste "brood daar zit wat in"

  Wat een negatieve stemmingmakerij. Ik werk zelf in een bloemmolen en aan de meeste bloemsoorten die wij verkopen zijn enzymen toegevoegd.Verkopen wij dan gif? Hoe kom je er trouwens bij dat die enzymen genetisch gemanipuleerd zouden zijn? Graag je bronnen vermelden.
 • # 4

  brood daar zit wat in

  praat is met toeleveranciers (novozyme, cargill) van de bvm jongens...kijk eens waar de stammen vandaan komen, deze worden genetisch veranderd om tot een optimaal enzym te komen. Daarnaast zijn de voedingsbodems (kweek bodem) ook van gen gemodificeerd materiaal...(uitzonderingen daar gelaten)

  Verder schellebeest, wanneer je dat doosje enzym leegkiept in je bunkertje dien je mondkapje, bril en handschoenen te dragen...het tast gewoon je slijmvliezen aan. Niet erg gezond!
 • # 5

  Peter van der Wal

  Geachte heer/mevrouw Brood Daar Zit Wat In,

  Ik ben geen voorstander van onnodige additieven maar anno 2012 is het vrijwel onmogelijk om helemaal zonder te produceren en toch een, voor de Nederlandse consument, aantrekkelijke reeks producten te maken.

  Ik vraag me wel af wat meneer of mevrouw Brood Daar Zit Wat In dagelijks eet. Het is een hele prestatie om met een gevarieerd dieet geen enzymen binnen te krijgen (want het is niet alleen brood waar wat in zit).

  Bent u zich er overigens wel van bewust dat onze hele spijsvertering alleen maar werkt dankzij enzymen? En dat een zaadje alleen maar uit kan groeien tot een plantje met behulp van enzymen? Dat er naast chemisch geproduceerde enzymen en enzymen op basis van GEN-technologie ook gewoon natuurlijke enzymen in de markt zijn?
 • # 6

  Peter van der Wal

  taalcorrectie:
  OP de markt
  of
  in de HANDEL

  :-)
 • # 7

  Peter 2

  Beste Brood daar zit wat in,

  Een actief Desem betekent dat het "helemaal vol enzymen zit"?
  Dit klopt niet!

  In/actief desem zegt niets over enzymen.
  Inactief desem is vaak gedroogd poeder en zal als smaakstof gebruikt worden, actief desem moet je zien als een startcultuur die in het geval van het bericht hierboven doormiddel van water geactiveerd wordt.

  En wat is "helemaal vol enzymen"?
  Wist je dat enzymen heel laag gedoseerd kunnen worden?

  Wat je bent vergeten te vragen aan NovozymeS en Cargill is welke hoeveelheid enzymen er na het bakproces nog aanwezig zijn in het product. Het antwoord is niets.

  Enzymen beinvloeden een reactie. byvoorbeeld, het mogelijk maken van de reactie, versnellen, vertragen, afbreken.
  Door verhitting verdwijnt het weer uit het product.


 • # 8

  brood daar zit wat in

  Peter vd Wal: uiteraard heb ik het hier alleen over de genetisch gemanipuleerde enzymen!

  Peter 2: een gedroogd desem (idd aroma versterker) doet verder niets meer (ook niet na het toevoegen van water en kan nauwelijks ook niet gebruikt worden als een startcultuur), het actieve hieraan is de enzymen die men toevoegd na het walsdrogen (Puratos walsdroogt het Desem in Andenne, Belgie) en ja het gaat om zeer kleine hoeveelheden 1 a 2 ppm. Ga je hoger heb je kans dat je broodkruim na 3 dagen er als snot uit komt te zien.

  Verder zijn enzymen nog steeds actief na het bakken, je hebt gelijk dat de meeste enzymen niet thermoresistent zijn echter een maltogene alfa amylase (malsheidsenzym) bijvoorbeeld, wordt pas actief bij 90 graden en zal ook na het bakproces doorwerken.....
 • # 9

  Peter 2

  Je schrijft dus al dat de meeste enzymen niet thermoresistent zijn behalve maltogene alfa amylase. Als deze vernietigd wordt bij 110 graden zal hij inderdaad aanwezig (actief) blijven daar de kruim die temperatuur niet bereikt. De bakker heeft dan wel de plicht dit als ingredient te melden op zijn verpakking.Daarom lijkt het me eerder dat er gekozen zal zijn voor de bacterie variant.

 • # 10

  Karl De Smedt

  Dit vind ik een zeer leuke discussie.
  O-tentic Durum is een van onze (ja ik werk bij Puratos!) zoniet het meest innovatieve bakkerijprodukt van de laatste 30 jaren. Ik kan jullie met de hand op het hart vertellen dat dit produkt geen genetisch gemanipuleerde enzymen bevat noch thermostabiele enzymes. Wij verkopen dit produkt op de Japanse markt en het voldoet aan alle relementeringen voor Japan. Als een produkt in Japan mag verkocht worden dan kan het overal verkocht worden ;-) O-tentic is het resultaat van een lang en doortastend onderzoek. Wij hebben ondertussen bijna 20 jaar ervaring met het produceren van desem en enzymen op grote schaal. Deze kennis laat ons toe om net dat verschil te maken.
  Ik zou zeggen probeer het uit en kijk naar het resultaat. Ik hoop zoveel mogelijk bakkers met sterren te mogen ontvangen in het "Puratos Center for Bread Flavour". Tot dan!

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.